Körd genom en mangel...

Nu är det gjort, man skulle kunna säga att jag mår rätt bra efter omständigheterna.
Jag ska inte göra något jätteinlägg här, bara tala om att jag lever och nu är det 100% fokus på att få i sig vätskor i olika former och värktabletter.  Skriver mer sen Tjingeling :)

Sova... och hoppas att vakna i tid =)

Nu är det dags att ha en date med John Blund, nyduschad ska ta en dusch i morgonbitti också innan jag beger mig iväg... så får se om jag hinner in och göra ett inlägg i morgon innan op.. annars blir det när jag vaknat och fått ihop huvudet =)

Godnatt.

Så.. då är tiden bekräftat.

En stund av nervositet har just avklarats, ringde idag för att få tiden för infinnande på avdelningen klart fastställd, det skulle enl. kallelse vara 8.30 men dem vill gärna att man ringer dagen innan då det kan ha hänt akuta saker som gör att man får en annan tid...

När jag ringde så kom de inte in i systemet utan bad att få återkomma, jag väntade en timme och det ena scenariet efter det andra om vad som skulle kunna gå fel med min tid snurrade i mitt huvud, till sist stod jag inte ut utan ringde tillbaka med hjärtat i halsgropen övertygad om att dem skulle säga att operationen skulle bli uppskjuten 1 månad eller 2.. suck dumma hjärna att tänka ut det skräckscenariot haha :)

Fick till svar att jag är välkommen in jag står som nr 2 på morgornen och kan komma vid 9-9.30 så det vart lite extra sovmorgon... skönt då hinner jag dricka kaffe i lugn och ro :-D sista kaffet 2 timmar innan inskrivning dvs... kl 7.

Nu ska jag fara och handla lite..
Må gott



Söndag... BMI under 40

 Jahapp... nu har man landat under 40-strecket i BMI kul ju :)  sammanlagda viktnedgången hittills med VLCD-sopporna i 14 dagar ligger på ca 7kg.

Nu är det alltså dags snart, i övermorgon ska jag infinna mig på avdelningen där jag ska spendera ett antal timmar av mitt liv, med ett litet avbrott där de ska gräva runt lite och fixa om en del ... men det är timmar som kommer förändra mycket.

Igår var jag ute i skogen med hunden kl. 6 på morgonen, tänkte att jag kanske skulle kunna hitta lite kantareller... (planen var att få göra en god kantarellsoppa) 1 enda kantarell hittade jag vet inte vad jag gör för fel hahaha.

Idag tog jag den kantarellen och fräste den tillsammans med lite purjolök och en näve torkade kantareller från förra året kokkade ihop dem med lite buljong och mjölk avrundade med lite creme fraiche, mixade, silade och vips hade jag två portioner god kantarellsoppa och det som fastnade i silen sparade jag och slängde in i frysen till puréperioden... kan tänka mig att ett par teskeder av den svamp & lök röran kommer sätta piff på det mesta!

Man blir väldigt innovativ i dessa svält-tider hehe!

Nu ska jag dra en sväng med snabeldraken här hemma... måste se till att det är rent och fint innan jag åker in, för sen kommer det nog dröja några dagar innan man har ork att göra något.

Må gott!

Virrigt inlägg utan en röd tråd?... ja jag börjar bli lite nervös!

Endast några dagar kvar till OP

Så... denna vecka gick i rasande fart ungefär som resten av livet...  Soppdrickandet har varit lite lättare, kanske för att man vant sig och för att kroppen nu säkert befinner sig i ketos... exakt vad det innebär går jag inte in på här det har andra beskrivet fint på olika sidor :)

Med andra ord just nu mår jag bra, även fast jag är gruvligt trött på dessa pulvriga soppor som nästan fastnar i halsen!  Så... fredag igen hmm  det ska bli fint väder i helgen kanske ska man försöka sola lite i den nyinköpta bikinin som ligger oanvänd och som garanterat inte kommer passa nästa sommar! Skulle det bli trist väder så blir det nog lite svampletande... nu borde även jag kunna hitta nåt i skogen :-D (svampblind)... frissan borde jag försöka hinna med också...

Måndagen ska jag jobba halvdag och sen förbereda mig för tisdagen... the day. Ska se om jag kan få någon att skjutsa mig till SÖS och hämta... det känns ju som hämtningen är viktigare.

Nu ska jag samla ihop mig och ta mig till jobbet.. sen blir det helgfix!


Förbesöket avklarat... en vecka kvar!

Idag var det förbesök på SÖS började med att gå till labbet och lämna av lite blod, närmare bestämt 9 rör efter det fick jag träffa en gullig sköterska från avd. som jag kommer vara på, narkosläkaren, och en av kirurgerna.

Man fick prata igenom om hur allt skulle gå till under själva operationen före under och efter, och hur vistelsen på avd. skulle se ut. Träffade ju så klart några andra som ska opereras samma dag, samt dagen innan och meningen är väl att man ska hamna i samma rum sen så man kan dela erfarenheter och jämföra smärtor... =)

Som sagt... en vecka kvar och lite nervöst börjar det ju bli...



Mmmm kaffe...

Morgontrötteri på hög nivå... kaffet är på G och jag ska ta och leka lite med måttband och våg, har ju inte redovisat viktnedgång på några dagar på grund av att den helt enkelt stått stilla.
viktnedgången hade landat på 4,6 och där stod vågskålen och svajade med ett hekto upp o ett ner under under hela helgen... magen ville inte göra sig av med något (fin omskrivning, menar att jag kunde inte skita på flera dagar)...

Men nu i morse hade vågen skuttat ner lite så nu har jag gått ner 5,2 sedan VLCD-start den 15 aug.

Nu ska jag göra mig klar för dagen... :)  



Måndagsrush!

Oh... vissa dagar hinner man inte ens uppleva de bara passerar i 180... swosch... borta!
Detta var absolut en sådan dag.

I morgon ska jag till SÖS på förbesök, ska även lämna lite blodprover. Detta kommer då enligt de papper jag fått hem ta typ halva dagen... :-O eh.. inte provlämningen alltså utan hela besöket. Annars skulle man ju vara så gott som dränerad på blod.

Hmm... Ska nog inte skriva mer, som sagt hjärnan verkar vara lite bortkopplad.
Skriver mer i  morgon..

Må gottast!



Blir man osmart med VLCD?

Söndagen är nu avklarad... sjunde dagen på flytande VLCD-soppor.  Har använt den lilla energi jag kunnat uppbåda till att ta en halvlång promenad med hunden på morgonen, koka soppa, röja köket, handla, städa badrum... försökt komma på smarta saker inför jobbdagen i morgon men där gick jag bet...

Hjärnan verkar inte uppskatta denna form av diet alls!

Sedan jag börjat med pulversopporna så har jag vid tre tillfällen glömt att betalkortet har chip och dragit magnetremsan i apparaten... känner mig lika korkad varje gång... hallå hjärnan! Vad håller du på med?
Glömmer småsaker hela tiden, kan jag göra i vanliga fall men nu är det mer regel än undantag. Känns som jag får en glimt i hur det kommer att vara att bli dement! 

Blir nog bra när man får sluta överleva på ett minimum av kcal/dag... om 9 dagar lägger jag mig på operationsbordet... Sedan börjar en ny tid... nu ska jag gå och skaka till mig en liten allévodrink... mmmm yammi hehe.. (not)

Berätta om ni märkte av att hjärnan krympte när ni gick på flyt innan op :)


Soppkokeri dag 2


Dagens soppkok...
Morotsoppa :)





Morotssoppan fick lite trevligare färg än broccolisoppan jag gjorde igår...
Smakar gott gör den också.


Recept:

600 gram morötter
1 palsternacka
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 tsk riven Ingefära
6 dl kycklingbuljong
1 dl mjölk
rivet citronskal, salt & peppar efter smak


enl. recept ska det vara 2 msk röda linser dem hoppade jag över.
tips var också att koka med en kycklingfilé i slutet för att få extra protein.

Fräs lök, vitlök, bitar av morot och palsternacka i lite olja. Häll på kycklingbuljong, mjölk och tillsätt ingefäran.
Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Fram med stavmixen, späd med extra buljong om det blir för tjock konsistens, salta och peppra efter smak... samt tillsätt rivet citronskal för lite extra touch! :)



Omgivningen... och deras kommentarer

Jag tillhör inte dem som ältar saker med allt och alla, så för en del kan detta med att jag ska göra en Gastric bypass komma som en blixt från klar himmel... kommentarer jag fått på vägen.
De inte så positiva:

Nej varför ska du det, det behöver du ju inte?  (Gulligt på sitt sätt men hallå! ser du inte att jag väger över 100 pannor?)

Men du kan väl inte ha ett BMI på 40?  (Öh behöver du tid hos optikern... syns det inte?)

Jaha... har du tänkt igenom det ordentligt... du kommer ju aldrig kunna äta som vanligt igen! (vanlig kommentar från kategorin oupplysta förståsigpåare)

Jag skulle aldrig utsätta mig för något liknande bara för att bli smal! (oj,vilken tur att detta inte handlar om dig då..)


Positiva kommentarer...

Grattis du kommer inte ångra dig! (personer som själva genomgått operationen)

Åh va kul, du kommer bli så snygg... nej snyggare du är fin nu med! (lite utseendefixerat kanske men ja, utseende är en bonus som kommer med bättre hälsa)

Gud va spännande! Jag känner många som gjort det och det har verkligen förändrat deras liv till det bättre! (Precis min tanke och tro att det kommer göra för mig med)

Men till de som ändå inte förstår så förklarar jag jag lite utförligare på detta vis:

Jag väljer att göra en gastric bypass för att jag måste göra något drastiskt för att få ordning på denna kropp... och efter åratal av upp o nergående så får det bli på detta sätt, jag måste tänka på min framtida hälsa, detta är förvisso en stor, drastisk och oåterkallig åtgärd men att fortsätta vara fet och riskera drabbas av en massa framtida besvär som diabetes,ledproplem, hjärtsjukdomar, psykisk ohälsa mm. och med de följdsjukdomarna belasta sjukvården känns onödigt när jag kan göra något åt det nu och få må bra... :):)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Soppverkstad i bilder...


Broccoli, potatis, vitlök, lök, rotselleri, kycklingbuljong och mjölk...



Koka tills allt är mjukt...
Mixat och klart lite läbbig färg men helt okej konsistens och smaken fungerar :)



2 dl i varje påse in i frysen.. 12 påsar vart det...
Funderar på att göra lite morotssoppa i morgon...


Recept: 1.sats blir drygt en liter (jag gjorde dubbel för att ha och frysa in)

2 potatisar
1 lök
2 vitlökslyftor
1 liten bit rotselleri
500g fryst broccoli
2 msk kokta kikärtor (jag hade inga hemma så hoppade över det)
2 dl mjölk
ca 5 dl kycklingbuljong (2 buljongtärningar + 5 dl vatten)

(Salt & Peppar pressad citron efter smak och ev. en laxfilé)

Fräs lök och vitlök i lite olja. Tillsätt potatis, broccoli och rotselleri i bitar, häll i buljong och mjölk.
Koka tills grönsakerna är mjuka. (vill man göra soppan mer proteinrik så kokar man med laxfilén på slutet)
Mixa slät med stavmixer, späd ev. med mer vätska krydda med salt & peppar.
(jag kryddade inte utan kryddar när den ska ätas efter humör)

Tips... byt ut broccolin mot blomkål så har har du en blomkålssoppa.
:)

Åh... det luktar fantastiskt gott..

Kokar just nu en broccolisoppa, bestående av lök, vitlök, potatis, rotselleri, broccoli kycklingbuljong och mjölk.
Doften som sprider sig i lägenheten är ljuvlig och jag känner mig som stans största självplågare :)

Ska koka klart den mixa den slät och sedan frysa in den fort som ögat, för det är ju toppen att ha sen när man kommer hem efter operationen... ska spara lite framme så min dotter kan äta den till lunch i morgon hehe hon får vara min försökskanin på sopporna jag lagar.

Visst kommer jag smaka måste ju veta att den inte smakar helt galet, får väl göra som kockarna gör som är rädda om figuren... ta in soppan i munnen snurra runt den ett par varv och sedan spotta ut man måste ju inte svälja allt som kommer in i munnen... Hade man använt sig av den taktiken lite oftare så hade man ju inte behövt fixa en remiss till en gastric bypass operation.

Jag var inne tidigare idag och läste på min andra (gamla) blogg under kategorierna Hälsa/Tillbaka till livet/ Träning mm. under de tre kategorierna kan ni läsa om alla mina hopplösa försök att få ordning på min kropp, om skador, sjukdomar och annat  som satt käppar i hjulen, finns säkert en hel del bra tips och idéer där.

Nu ska jag gå o röra i soppan och se om den börjar bli klar :)


Känns som detta kommer bli en låååååång lördag!

Vaknade tidigt som vanligt, grått och blött utanför fönstret men hunden ska ju ut i alla väder :)

Så bara att gå upp i tid och sparka igång dagen... känns som dagen hittills har segat sig fram, det är ju inte så att man direkt får lust att traska ut på en långpromenad, dessutom känns det inte som att det finns så mycket energi i kroppen denna sjätte VLCD-dag.

Men jag ska ta en sväng till en kompis och lämna en extern hårddisk så att hon kan fylla den med lite filmer hon har... kan ju vara bra att ha sen under sjukskrivningen...
Tror även jag ska ställa mig och koka lite soppor och frysa in, har massa broccoli och annat smått och gott som kan passa att koka soppa på!

Må gott i gråvädret eller kanske solen lyser hos er?



Lite bloggfix medans regnet faller

Fixade med hjälp av min gulliga dotter en liten header till bloggen, bra att pyssla med något att sysselsätta sin hjärna med... den som går på lågvarv just nu eh.. min alltså :)

Nu ska jag vika in de nytvättade kläderna bädda rent, ta en sista sväng ut med hunden...ta en dusch o sen duka fram... en Allévo-drink och ett glas vatten... fredagsmys på hög nivå :)

Nu kommer eldprovet...

Dag 5 i VLCD-drinkarnas not så underbara värld är nu avklarad... Hjärnan känns lite dränerad och så även kroppen, och det är väl bra =)

Det svåra kommer nog nu under helgen, att tillbringa veckan på flytande kost har inte varit så svårt som jag trodde att det skulle bli, förutom att hjärnan verkar ha krymt lite hehe...  Har inte tänkt ut de mest briljanta planerna på jobbet men det har funkat.

Men helgen hmm o huu den kommer kännas lång utan något att tugga på, har bunkrat upp med Ramlösa mango att festa loss på mellan pulverdrinkarna mmm yammi ah ja som sagt det är ju bara 11 dagar kvar till op.

Surfar runt som en galning bland andra gbp:are och letar tips på goda soppor som man kan äta efter operationen.
En soppa har jag redan gjort i ordning och fryst in några portioner av, det blev ett ihopkok... Min dotter gjorde köttfärsås till sin middag, med köttfärs, krossade tomater, vitlök och lite matlagningsgrädde samt sambalolek och jag kokade morötter, vitkål, purjo, i buljong blandade i lite mini creme fraiche mixade ihop det med kvarbliven köttfärssås... kryddade silade så det blev slätt och ja.. det vart gott till och med enligt min dotter och ja... jag smakade en liten tesked... mums... =)

Men är det någon som har bra tips på lättlagade soppor som funkar att frysa ner och annat gott att peta i sig under flytet efter op perioden så skriv en kommentar.

Nu ska jag koppla av i riktig fredagsmysanda :)



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Hur lätt man glömmer...

Har nu avverkat fjärde dagen på min flytperiod...
Har suttit idag och bokat in en lunchdejt på måndag med en av mina anställda som är hemma på föräldraledighet, inte förrän vi bestämt tid plats och dag så kom jag på...

Hoppsan! men jag går ju på flytande! Ah ja, inga problem vi kan träffas ändå på restaurangen... jag får ta min shake och hon får äta lunch svårare än så är det ju inte.
Men att jag faktiskt hade förträngt det, känns ju underligt... men det bevisar väl bara att inget behöver hindra livet att gå vidare bara för att man ändrar lite på innehållet...

Ska bli kul att träffa henne och bebben!

Har sammanlagt tappat 4 kg nu på 4 dagar känns som en det är i mer lagom takt nu än första dygnet Jag slarvar lite med vattendrickandet vilket jag ska råda bot med genom att dricka Ramlösa.
Den med Mango håller jag mig till då den innehåller en högre halt av magnesium, detta för att jag stundtals tycks drabbas av någon brist av det och då får jag  muskelkramper oftast då i stora lårmusklerna och det gör galet ont och är fruktansvärt att vakna med kramp i dom!  

Nu ska jag ta kvällens sista shake och ett stort glas vatten :-D

Life is sweet!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Hur kom jag till mitt beslut...

Tredje dagen avklarad på flytande, försöker verkligen få i mig alla 7 påsar lite svårt att få till alla tillfällen men ett ypperligt bra tillfälle att lära sig de bra rutinerna med täta måltider :)

Hur kom jag på detta med att ta till en Gastric bypass då? Ja du, tanken har gnagt mig i flera år, i min andra blogg gjorde jag ett inlägg redan november 2007 om att det skulle kunna vara min lösning så det är inget beslut taget över en natt utan det har fått växa och mogna fram...

När jag väl gick till läkaren i februari i år så var jag så bestämd i vad jag ville så läkaren hade inget annat att göra än att skriva ihop remissen och skicka den till det sjukhus som enligt väntetidslistor hade kortast kötid.. Danderyds sjukhus. Fick ganska snabbt ett brev därifrån om att det hade tagit emot remissen och att jag skulle bli kallad efter ca. 12 mån för första besök... Va?! 12 månader, 1 helt jäkla år för att komma på första besöket det var ju inte riktigt vad de skrev på sidan om förväntad kötid!

Jag ringde och frågade dem vad de höll på med och frågade hur jag skulle gå till väga för åberopa vårdgarantin. Fick svar att det bara var att ringa till vårdgarantikansliet och be dem styra om remissen. Sagt och gjort!

Kvinnan som svarade på Vårdgarantikansliet var väldigt tillmötesgående och frågade om jag hade koll på om det fanns något annat sjukhus som hade kortare kötid och det hade jag ju så klart kollat upp.

Remissen styrdes om till Södersjukhuset dem har kortat ner processen genom att ha gruppgenomgångar och de tar inte emot fler på genomgångarna än de hinner operera inom 6 mån. det verkar ju klokt och genomtänkt!

Jag höll på att komma med i en grupp som kanske skulle hinna med op innan sommaren, de är ju några veckor under sommaren som de inte utför denna typ av operationer, men det visade sig att den grupp jag kom i skulle få operationen i aug/sep. det kändes lite bra då hann man med att ha semester i lugn och ro grilla och äta gott med vänner och familj och mentalt föbereda sig på förändringens höst...

Nu är den här... Har hunnit träffa läkare/kirurg/dietist både i grupp och enskilda samtal, på tisdag nästa vecka ska jag på förbesök samt ta en massa blodprover, dom kollar ju upp alla ens värden hur de är före operationen så att allt är okej.

Har jag haft funderingar på att dra mig ur?... Nej, som sagt jag har funderat länge och sådan är jag... gör sällan förhastade saker framför allt inte om det gäller saker som kommer förändra hela ens liv... detta är definitivt en sådan sak, och det ska banne mig gå bra! =)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Tredje dagen med flyt...

Inte flyt som i tur men på flytande föda, pulversoppor, shake. i olika former och smaker...
Har prövat en del olika och den som funkar bäst är Naturdiets choklad, jag låter den stå ett tag i kylen ca 15 min så försvinner den värsta pulverkänslan.

Idag denna morgon testar jag en Allévo med hallon och banan, samma här låter den stå en kvart i kylen så pulverkonsistensen minimeras.... ah den funkar!

VLCD-produkter är inte goda... den som säger det ljuger, men det är en fas man måste gå igenom, för mig två veckor innan operationen... jag överlever!

Efter op ska det vara ett par veckor med flytande men då inte med VLCD-produkter, och de ska ju inte behövas sedan i allafall... no more, ever more!

Tredje dagen som sagt, det brukar vara den värsta men jag tror att den blir lika bra som jag gör den!
Nu ska jag dra o jobba jag berättar mer sedan om dagen etc...

Kan ju säga att efter mitt galna ras på 2½kilo första dygnet så har det lugnat sig... tot viktminskning nu är 3½...
Kommer lägga in lite vikter och mått sedan =)

Må toppen och hej så länge :)




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Nu startar livet på riktigt...

Jag har gjort ett livsviktigt val, jag har valt att gå till min läkare och kräva en remiss.
Remissen jag ville ha är till en gastric bypass operation.
Efter att ha läst många bloggar som handlar om livet före under och efter en gastric bypass så vet jag att jag gjort ett klokt val.
 
Jag vill tro det i alla fall, en bloggare skrev... jag kanske dör på operationsbordet... men det spelar ingen roll jag är ju redan död.

Som kraftigt överviktig så lever man inte livet fullt ut, jag ser mig inte som en sjukligt fet människa, jag har inga fysiska krämpor, ingen diabetes, klarar av timmar av promenad i skog & mark... men enligt mitt BMI är jag drabbad av svår fetma...

Jag har ett BMI på över 40.

Hur blev det så här?
Jag har alltid varit överviktig, efter barnen hade jag lagt på mig lite extra gjorde ett kraftryck och bantade bort 35kg på 10 mån med viktväktarna... gick upp dem igen + 10 till.
Jag har testat alla möjliga och omöjliga bantningsmetoder, gått ner några kilon och sedan gått upp igen.

Jag gillar att röra på mig jag kan springa  på gym 4-5 dagar i veckan, simma, kickboxa... men kilona sitter som klistrade på mig.
Jag är inte speciellt förtjust i godis klarar inte för mycket kolhydrater från socker, tycker inte om chips, ostbågar etc... så vad är fel?

Jag ser på foton av mig själv och vad ser jag? En fet människa som borde ta sig i kragen? hmm ja men jag ser också en människa som gett sin kropp och sig själv en hel del seriösa försök att omforma sig utan att lyckas och nu tar jag hjälp av den metod som inte på något sätt är en lösning men en god hjälp på vägen.
Den metoden är ingen kvickfix, det kommer krävas förändringar i mitt liv för resten av mitt liv. 
Livsiktiga förändringar! 

En av de stora förändringar är att jag måste börja äta regelbundet, idag glömmer jag bort att äta allt för ofta, vilket gör att min kropp mer eller mindre är inställd på att inte få mat... inte med någon regelbundenhet i alla fall. Frukost äter jag alltid innan jag åker till jobbet... men sen kan det dröja till klockan 19 på kvällen innan jag kommer på att jag inte ätit något sedan 7 på morgonen, vilket ju gör att kroppen är inställd på svält.
Behåll allt som kommer för det kanske dröjer 12 timmar innan det kommer något igen... eller 20 timmar. Inte bra!

Men nu ska det bli andra bullar!

Om 14 dagar ska jag rullas in på operation, jag har just överlevt andra dagen i min flytperiod.
Kan ju säga att det var en jobbig start på flytperioden då jag drabbades av en liten matförgiftning så i går var jag på toa typ 10ggr.... viktnedgång första 24 timmarna 2½ kg... mycket vätska förlorade jag =)
I nästa inlägg ska jag berätta hur gången har varit med remissen, vårdgaranti, etc...

Tills dess må gottast!
Startade med detta....   2½kilo senare här...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

RSS 2.0